Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie cebulowym

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • ¼ l białego wina
  • ¼ l śmietany

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka podzielić na porcje, które oprószyć mąką, solą oraz pieprzem.
    Następnie cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju po czym cebulę wyjąć a włożyć kurczaka, obsmażyć.
    Do podrumienionego kurczaka włożyć ponownie cebulkę i podlać całość winem.
    Pozostawić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
    Miękkiego kurczaka ułożyć na półmisku a do sosu dodać jeszcze śmietanę i doprawić go do smaku i polać  kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *