Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po imperatorsku

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 20 dkg masła 
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • 10 dkg ananasa konserwowanego
  • szczypta otartej skórki cytrynowej
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Tak przygotowanego kurczaka nasmarować śmietaną,  włożyć do naczynia do zapiekania, dodać połowę masła i olej. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C, aż kurczak będzie miękki.  W międzyczasie przygotować sos. Ananasa pokroić w kostkę. Obsmażyć je na gorącym maśle z dodatkiem skórki cytrynowej. Zrumienionego ananasa zdjąć z patelni, zagotować w niej wino i gdy to się zredukuje,  dodać bulion wymieszany z mąką. Zagotować, dodać ananasa, wymieszać i doprawić. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i obficie polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *