Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony z jajecznym farszem

Składniki:

 

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka pikantnego keczupu
  • olej

     

    Farsz:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • tarta bułka
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć od wewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z keczupem i nasmarować nimi kurczaka. Dokładnie zaszyć otwór po odciętej szyjce. Składniki farszu wymieszać dodając bułkę w takiej ilości aby farsz miał konsystencje gęstej masy. Farszem wypełnić wnętrze kurczaka, starannie zaszyć. Piec przez około 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. W połowie pieczenia kurczaka obrócić, często polewać wytwarzającym się sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *