Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka pikantnego keczupu
- olej
Farsz:
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- tarta bułka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć od wewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z keczupem i nasmarować nimi kurczaka. Dokładnie zaszyć otwór po odciętej szyjce. Składniki farszu wymieszać dodając bułkę w takiej ilości aby farsz miał konsystencje gęstej masy. Farszem wypełnić wnętrze kurczaka, starannie zaszyć. Piec przez około 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. W połowie pieczenia kurczaka obrócić, często polewać wytwarzającym się sosem.