Kurczak pieczony w sosie musztardowym
Kurczak pieczony w sosie musztardowym4.60 out of 5 based on 179 voters.
Składniki:
- podudzia kurczaka 8 sztuk
- masło 4 łyżki
- woda 1/4 szklanki
- czosnek 2 ząbki
- przyprawa do kurczaka 2 łyżki
- sól
- pieprz
- majeranek
- musztarda 3 łyżki
- mąka pszenna 2 łyżki
- cebula 1/2 sztuki
Sposób przyrządzenia:
Podudzia kurczaka należy oczyścić, umyć i odstawić do odcieknięcia z
wody. Następnie należy je natrzeć czosnkiem, obsypać solą i pieprzem,
następnie przyprawą do kurczaka i majerankiem.
Podudzia należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody,
ułożyć masło i krążki cebulki. Kurczaka należy nakryć pokrywką i piec
około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu kurczaka należy zaprawić go wodą wymieszaną z mąką i
musztardą, zahartowaną wrzątkiem. Wstawić do piekarnika na kolejne 5-10
minut i po tym czasie podawać.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: piątek, 27, listopad 2009 14:30
- albertos
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany