Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowe rolady

Składniki:

  • galaretka owocowa 2 opakowania
  • sól 1 szczypta
  • winogrona 10 dag

    Ciasto:

  • jajka 5 sztuk
  • cukier 5 łyżek
  • mąka pszenna 5 łyżek

    Sposób przyrządzenia:
    Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka należy
    utrzeć z cukrem, gdy cukier będzie już roztarty należy dodać mąkę,
    wymieszać, następnie pianę z białek i ponownie wymieszać, z tym, że
    delikatnie. Ciasto należy rozsmarować na formie i upiec cienki biszkopt.
    Pieczenie powinno trwać około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180
    stopni. Po upieczeniu ciasto należy ułożyć na lnianej ściereczce i
    zawinąć w kształt rolady. Galaretkę należy rozpuścić w 2/3 wrzątku
    podanym na opakowaniu. Wstawić w chłodne miejsce do stężenia, gdy już
    zacznie tężeć należy rozsmarować ją na wystudzonym biszkopcie. Na
    galaretce należy ułożyć pokrojone w połówki winogrona i zwinąć ciasto na
    kształt rolady. Ułożyć tak, aby ciasto było ściśle zwinięte i odstawić
    do lodówki w celu stężenia.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *