Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak na sposób chiński z pędami bambusa

Składniki:

    • 50 dkg piersi z kurczaka
    • ½ szklanki pędów bambusa
    • 10 dkg prażonych orzechów nerkowca
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 białe części pora
    • 2 łyżeczki tartego imbiru
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki słodkiego sosu chili
    • 1 czerwona papryka


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki wielkości frytek w poprzek mięśni. Pora oczyścić pokroić w 1 cm kawałki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w plasterki. W dużym rondlu rozgrzać mocno oliwę, obrumienić na niej mięso, dodać pora i imbir, smażyć mieszając 2 minuty. Do rondla dodać pędy bambusa, paprykę, orzechy, smażyć przez 2 minuty, dodać sos sojowy i sos chili, wymieszać. Podawać z ryżem na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *