Kurczak na kolorowo
Kurczak na kolorowo 4.79 out of 5 based on 154 voters.
Składniki:
- 1 kurczak
- 3 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy
- 400 g pomidorów
- sól
- pieprz
- 500 g papryki: żółtej, zielonej, czerwonej
- 200 ml wytrawnego białego wina
-
Posiekany czosnek przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, wówczas wrzucić obrane i pokrojone pomidory.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu aż sos odparuje.
W między czasie papryki pokroić na 4 części, usuwając gniazda nasenne po czym upiec je w piekarniku do momentu, aż skórka sczernieje, wówczas je obrać i pokroić w paseczki.
Kurczaka podzielić na 8 części i obsmażyć je na reszcie oliwy, wówczas oprószyć kurczaka solą i pieprzem.
Wlać wino i pozostawić na ogniu ok. 15 minut, dodać sos pomidory oraz paprykę.
Całość wmieszać i dusić ostanie 10 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: czwartek, 21, maj 2009 07:43
- Konstancja
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany