Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z zielonymi oliwkami

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 5 łyżek oliwy
  • ok. z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 1 marchewka
  • 125 ml białego wina
  • 500 g pomidorów
  • 125 ml zimnej wody
  • 150 g zielonych oliwek

    Sposób wykonania:
    Kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem i skropić 3 łyżkami oliwy, odstawić na 4 godziny.
    W między czasie posiekać cebule, marchew oraz seler i przesmażyć je na reszcie oliwy, wówczas dodać kawałki kurczaka i obsmażyć go na złoty kolor.
    Następnie wlać wino i trzymać na ogniu do momentu, aż wyparuje.
    Dodać pomidory oraz wodę  wymieszać i gotować 15 minut.
    Po tym czasie wrzucić oliwki i gotować kolejne 20 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *