Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak grillowany w pomarańczowej, pikantnej glazurze

Składniki:

  • 1 kurczak podzielony na 8 porcji
  • 1 szklanka keczupu
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka otartej z pomarańczy skórki
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • ¼ łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • ½ łyżeczki musztardy w proszku
  • cukier brązowy do smaku

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Pozostałe składniki wymieszać w dużej misce, obtoczyć w niej porcje kurczaka, odłożyć aby ociekły z nadmiaru glazury. Pozostały sos zlać do małej miseczki. Tak przygotowane porcje mięsa piec na grillu  przez 45 minut kilkakrotnie je obracając i smarując glazurą. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *