Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w sosie ze śliwkami

Składniki:

  • 2 kg królika
  • 2 cebule
  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 1 opakowanie suszonych śliwek
  • 25 dkg pieczarek
  • ½ szklanki wytrawnego wina
  • ½ szklanki śmietany
  • kieliszek koniaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • liść laurowy, sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Oczyszczonego królika podzielić na porcje, natrzeć przyprawami Ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny. Śliwki zalać gorącą wodą ,odstawić na jedną godzinę. Na patelni podsmażyć pokrojony w plastry boczek, kiedy się  zarumienią odstawić na osobny talerz, a na tym tłuszczu podsmażyć kawałki królika. Przełożyć do  brytfanny, dodać pokrojoną uprzednio w kostkę cebulkę, podlać marynatą, koniakiem, wytrawnym winem doprawić solą i pieprzem do smaku. Pieczarki oczyścić osuszyć, pokroić w talarki, dodać do królika. Dusić około godziny, dodać uprzednio namoczone i osączone śliwki i jeszcze dusić około 25 minut. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Gotowa potrawę wyłożyć na półmisek i posypać zieloną posiekaną pietruszką .Dobrze smakuje z frytkami i ulubioną surówka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *