Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w sosie winno-śmietanowym

Składniki:

  • 600 g filetu z królika
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka galaretki porzeczkowej
  • 100 g kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Boczek pokroić w kostkę i wytopić go na rozgrzanym oleju, wówczas włożyć mięso pokrojone w paski i przesmażyć.
    Następnie mieści wyjąć a na ten sam tłuszcz wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę.
    Smażyć chwile po czym oddać wino, doprawić solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać galaretkę i śmietanę, wymieszać i już nie gotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *