Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w białym winie i musztardzie

Składniki:

  • 1 królik /około 1,5 kg/
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Królika opłukać, osuszyć podzielić na części. Musztardę, oliwę, sól i pieprz dokładnie wymieszać, posmarować kawałki mięsa. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec w piekarniku o temperaturze260 stopni C, około 15 minut, wlać ½ szklanki wody i dalej piec 10 minut, raz po raz skrapiając wytworzonym się sosem z pieczenia. Królika wyjąć na półmisek. Do naczynia wlać wino mieszając nie dopuścić do całkowitego odparowania. Dodać śmietankę i ogrzewać cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem do smaku, polać królika.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *