Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik z kaszą perłową i ziemniakami

 

Składniki:

  • 20 dag mięsa drobiowego
  • 2 łyżki kaszy perłowej
  • włoszczyzna
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 grzybek suszony
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Do garnka wlać 2 litry wody, doprowadzić do wrzenia i włożyć mięso, ziele angielskie, listek laurowy.
Wrzucić jeszcze kaszę, grzybek i kostkę bulionową.
Trzymać na ogniu kilka minut po czym dodać oczyszczoną włoszczyznę.
Gotować około godziny i po tym czasie dodać jeszcze obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
Pozostawić jeszcze na ogniu około 20 minut.
Na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i oregano.
Po ugotowaniu mięso oraz warzywa pokroić na mniejsze kawałki i ponownie wrzucić do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *