Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik Aliny

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • marchewka
  • pietruszka
  • plaster selera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2łyżki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • kilka ziemniaków
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach a obrane ziemniaki pokroić w kostkę.
    Całość zalać wrzątkiem, dodając jeszcze kaszę i gotować do miękkości.,
    W między czasie posiekaną cebulę oraz czosnek zarumienić na rozgrzanym maśle, wówczas oprószyć całość mąką, wymieszać i dodać do zupy.
    Całość wymieszać i przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *