Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z marchewki Klaudii

Odkryj najlepszy zbiór przepisów na gęste kremy. Tym razem marchewka w roli głównej. Do wykonania przepisu potrzebujesz: marchewki, ziemniaków, cebuli i mleka kokosowego. 
 

Składniki:

  • 2 kg młodej marchewki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • kawałek imbiru
  • sól
  • oliwa

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.
    W między czasie obrać marchewkę i pokroić na plasterki, które wrzucić do podsmażonej cebuli. 
    Dodać również obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. 
    Trzymać na ogniu około 4 minut.
    Po tym czasie zalać całość wodą, tak, aby warzywa były całe nią przykryte. 
    Dodać jeszcze kawałek imbiru i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia.
    Wlać mleko kokosowe i całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
    Gotowy doprawić do smaku solą.
    Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *