Kotlety z białej fasoli Iwony
Kotlety z białej fasoli Iwony4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- ½ kg białej fasoli
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki smalcu
Sposób przyrządzenia:
Fasolę umyć, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła, wodę odparować. Fasolę ostudzić zemleć w maszynce razem z ziemniakami. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na tłuszczu. Do zmielonej fasoli dodać , jajka, podsmażoną cebulę, posiekany zielony koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować owalne kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor z obu stron. Podawać z ulubioną sezonową surówką.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: środa, 10, sierpień 2011 12:58
- Iwona Podgórna
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak