Składniki:
- ½ kg fasoli
- 2 szklanki mleka
- ½ kg świeżych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki śmietany
- cukier, sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia;
Fasolę opłukać, namoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła z dodatkiem gorącego mleka. Grzyby oczyścić, umyć na sicie, pokroić w paseczki, zalać małą ilością wody i ugotować. Cebulę obrać pokroić w plasterki i usmażyć na tłuszczu. Ugotowaną fasolkę odcedzić . Śmietanę rozmieszać z mąką i wywarem z fasoli, wlać do pozostałego wywaru, wymieszać, dodać usmażoną cebulę i ugotowane grzyby, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować. Podawać z ulubioną sezonową surówką warzywną.