Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola ze świeżymi grzybami- Iwony

Składniki:

  • ½ kg fasoli
  • 2 szklanki mleka
  • ½  kg świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki śmietany
  • cukier, sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia;
    Fasolę  opłukać, namoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła z dodatkiem  gorącego mleka. Grzyby oczyścić, umyć na sicie, pokroić w paseczki, zalać małą ilością wody i ugotować. Cebulę  obrać pokroić w plasterki i usmażyć na tłuszczu. Ugotowaną fasolkę odcedzić . Śmietanę rozmieszać z mąką i wywarem z fasoli, wlać do pozostałego wywaru, wymieszać, dodać usmażoną cebulę i ugotowane grzyby, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować. Podawać z ulubioną sezonową surówką warzywną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *