Składniki:
- ½ kg białej fasoli
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki smalcu
Sposób przyrządzenia:
Fasolę umyć, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła, wodę odparować. Fasolę ostudzić zemleć w maszynce razem z ziemniakami. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na tłuszczu. Do zmielonej fasoli dodać , jajka, podsmażoną cebulę, posiekany zielony koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować owalne kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor z obu stron. Podawać z ulubioną sezonową surówką.