Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle ze śliwkami Marty

 

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 15 dag mąki pszennej
  • sól
  • 1 jajo
  • 20 dag śliwek
  • 100 g cukru
  • cynamon mielony Prymat

 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie. Dobrze ubić tłuczkiem (jak na kluski śląskie). Poczekać aż trochę wystygną, dodać jedno jajo i wymieszać ręką. Połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Ma ono być plastyczne. Gdyby się zbyt kleiło, dodać trochę mąki ziemniaczanej.
    Śliwki wydrylować i poprzekrawać na połówki. Przygotować mieszankę cukru kryształu z cynamonem. Cukier ma być brązowy.
    Urywać po kawałku ciasta, formować mały placuszek, na nim kłaść połówkę śliwki, posypać cukrem z cynamonem. Zamknąć śliwkę w cieście i formować knedel (kulkę). Można sobie pomagać, maczając dłonie w mące. Między czasie, zagotować osolony wrzątek i natychmiast wrzucać knedle do wody.  Gotować tak długo, aż knedle wypłyną. Potem jeszcze przez 2-3 minuty.
    Knedle okraszać masłem z bułką tartą. Do smaku można jeszcze posypać cukrem kryształem.

     

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez makowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *