Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszona kapusta w cieście

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ¾ kostki masła
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • kilka suszonych grzybów
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Namoczone grzyby posiekać i razem z kapustą podsmażyć na odrobinę rozgrzanego masła.
    W między czasie mąkę wymieszać z posiekanym masłem, jajkiem oraz szczyptą soli.
    W trackie mieszania wlewać stopniowo odrobinę wody.
    Całość dokładnie zagnieść i powstałe ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie połowę ciasta przełożyć do brytfanny, rozłożyć na nim kapustę z grzybami i przykryć reszta ciasta.
    Wierzch nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do lodówki na kolejną godziny.
    Po tym czasie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *