Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kasza kukurydziana po góralsku

Składniki:

  • 20 dag kaszy kukurydzianej
  • 20 dag boczku
  • 1 cebula
  • 10 dag bryndzy
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 1 łyżka masła
  • 3 – 4 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przyrządzenia:
Kaszę opłukać, wlać 2 szklanki wrzącej posolonej wody z masłem i mieszając, zagotować.
Gotować kaszę na bardzo małym ogniu 30 minut. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebulę obrać, posiekać, dodać do boczku i zrumienić. Wymieszać kaszę z boczkiem, bryndzą i śmietaną, doprawić solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Przełożyć kaszę do naczynia. Szynkę pokroić w paseczki, ułożyć na wierzchu i zapiekać 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Podawać z surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *