Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kasza gryczana zapiekana z twarogiem

Składniki:

  • 30 dkg kaszy gryczanej
  • 2 szklanki mleka
  •  1 szklanka wody
  • 40 dkg twarogu1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • skórka otarta z cytryny do smaku
  • cynamon do smaku
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Kaszę gryczaną wyprażyć na patelni uważając aby się nie przypaliła. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać kaszę, sól, 1 łyżkę masła, a gdy kasza napęcznieje dodać mleko i gotować aż kasza zmięknie. Miękką kaszę schłodzić. Twaróg wymieszać z jajkami, cukrem i przyprawami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wysypać tartą bułka. Kaszę wymieszać z twarogiem i dodatkami, przełożyć do naczynia, wyrównać, na wierz ułożyć wiórki masła. Zapiec w gorącym piekarniku i podawać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *