Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kartoflanka berlińska

Składniki:

  • 1/2 kg. ziemniaków
  • 20 dag. wędzonego boczku ze skórą
  • 3 cebule
  • łyżka majeranku
  • marchewka
  • kawałek selera
  • por
  • 5 szklanek bulionu
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

    Przygotowanie:
    Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki chwilę smażyć i przełożyć do garnka. Dodać skórę z boczku i pozostałe umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Wlać gorący bulion  i zagotować. Dodać majeranek i gotować 30 minut na małym ogniu. Skórę z boczku wyjąć, zupę ostudzić i zmiksować. Drobno pokrojony boczek zrumienić  i dodać do zupy. Doprawić. Podawać z grzankami z bułki i posypać natką pietruszki.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *