Karp w sosie zielonym
Karp w sosie zielonym4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 1 kg karpia
- 4 szkl warzywnego wywaru
- 20 g masła
- 20 g mąki
- 120 g śmietany
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
- sól
Sposób wykonania:
Karpia zalać wywarem i trzymać na ogniu około 20 minut.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją odrobiną wywaru.
Wówczas wlać jeszcze śmietanę oraz wino.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Na sam koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
Ugotowaną rybę odsączyć z wywaru i ułożyć na półmisku.
Polać śmietanowym sosem.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: środa, 14, grudzień 2011 09:40
- Magda Dyl
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla