Karczochy zapiekane z jajem
Karczochy zapiekane z jajem 4.86 out of 5 based on 212 voters.
Składniki:
- 6 karczochów
- 6 jajek
- 3 szalotki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Od karczocha odciąć zdrewniałą łodygę po czym liście przeciąć w 2/3 wysokość i gotować pod przykryciem ok. 30 min.
W między czasie posiekane szalotki podsmażyć na rozgrzanej oliwie, w trackie wrzucając rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Karczochy odcedzić i usunąć listki ze środka i włożyć do nich farsz po czym do środka wbić po 1 jajku.
Ułożyć karczochy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i zapiekać ok. 3-5 min.
Przed podaniem skropić oliwa oraz octem balsamicznym i posypać zapieczone jajka posiekaną natką pietruszki.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Viktorię
- Szczegóły
- Kategoria: Karczochy
- Opublikowano: poniedziałek, 09, luty 2009 08:56
- Viktoria
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak