Składniki:
- 6 karczochów
- 6 jajek
- 3 szalotki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Od karczocha odciąć zdrewniałą łodygę po czym liście przeciąć w 2/3 wysokość i gotować pod przykryciem ok. 30 min.
W między czasie posiekane szalotki podsmażyć na rozgrzanej oliwie, w trackie wrzucając rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Karczochy odcedzić i usunąć listki ze środka i włożyć do nich farsz po czym do środka wbić po 1 jajku.
Ułożyć karczochy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i zapiekać ok. 3-5 min.
Przed podaniem skropić oliwa oraz octem balsamicznym i posypać zapieczone jajka posiekaną natką pietruszki.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Viktorię