Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karczochy zapiekane z jajem

 

Składniki:

  • 6 karczochów
  • 6 jajek
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:
Od karczocha odciąć zdrewniałą łodygę po czym liście przeciąć w 2/3 wysokość i gotować pod przykryciem ok. 30 min.
W między czasie posiekane szalotki podsmażyć na rozgrzanej oliwie, w trackie wrzucając rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Karczochy odcedzić i usunąć listki ze środka i włożyć do nich farsz po czym do środka wbić po 1 jajku.
Ułożyć karczochy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i zapiekać ok. 3-5 min.
Przed podaniem skropić oliwa oraz octem balsamicznym i posypać zapieczone jajka posiekaną natką pietruszki.

Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Viktorię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *