Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami 0 out of 5 based on 0 voters.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Dziś podajemy sprawdzony przepis na jej wykonanie. Lista zakupów: suszone grzyby, marchewka, kapusta kiszona, przyprawy.
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 800 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Grzyby należy zalać na noc ciepłą wodą, aby namokły.Następne kapustę posiekać i przełożyć do garnka.Dodać do niej pokrojone grzyby razem z wywarem w którym się moczyły.Wlać jeszcze około 2 l wody.Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.Gotować na małym ogniu około 45 minut.W między czasie obraną cebulę drobno posiekać.Natomiast marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Dodać do kapusty razem z cebulą na 15 minut przed końcem gotowaniaNa sam koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa
- Opublikowano: czwartek, 24, grudzień 2020 10:44
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak