Składniki: 30 dag kapusty kwaszonej 9 dag buraków czerwonych 4 g cukru 3 dag oleju Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, dodać ugotowane buraki pokrojone w słupki. Całość skropić olejem i doprawić do smaku cukrem.
Tag: kapusta kwaszona
Surówki
Surówka z kapusty kwaszonej
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 40 dag kapusty cukier 3-4 łyżki oleju 5 dag cebuli 3 dag koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym posypać cukrem. Następnie polać olejem, dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną cebulę. Całość dokładnie wymieszać i udekorować natką pietruszki.
Wędliny
Kiełbasa z kapustą kwaszoną
by Halina Bagińska • • 0 Comments
Składniki: 300 g kiełbasy 1 łyżka oliwy z oliwek ¼ szkl. soczystych jabłek pokrojonych w kostkę 600 g kapusty kwaszonej czosnek pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć ją na rozgrzanej patelni aż zbrązowieje. Następnie wrzucić do niej jabłka i trzymać na ogniu około 3 minut. Po tym czasie dodać kwaszoną kapustę. Całość…
Kapusta
Kapusta z grzybami i kminkiem
by Anna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kwaszonej kapusty 1 1/5 l szkl. wody 1 cebula ½ łyżeczki kminku 10 dag masła 5 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju pieprz Sposób wykonania: Kapustę pokroić po czym zalać ją wrzącą wodą i wrzucić kminek. Trzymać na ogniu ok. 30 minut. W między czasie dusić grzyby w małej ilości wody po…
Węgry
Gulasz transylwański
by tinca • • 0 Comments
Skład: 1kg wieprzowiny (szynka lub łopatka) 1kg kwaszonej kapusty 5 cebul po 10g kminku i papryki ząbek czosnku 200g śmietany Zielony koperek sól Sposób wykonania: Mięso drobno pokrajać, tak samo cebulę i czosnek. Koperek posiekać. Wszystko włożyć do garnka wraz z kminkiem i dusić w litrze wody pod przykryciem przez około 30minut. Dodać kapustę,…