Kalarepkowa
Kalarepkowa 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 6 szkl wywaru z warzyw
- 8 kalarepek z liśćmi
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szkl śmietany
- łyżka posiekanego koperku
- sól
- kilka listków cząbru
Sposób wykonania:
Kalarepki obrać ze skórki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach po czym opłukać je pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie.
Natomiast liście drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.
Następnie wywar doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niego kalarepki razem z liśćmi.
Gotować na małym ogniu do miękkości.
Wówczas dodać listki cząbru.
Na koniec zagęścić zupę mąką wymieszaną z mlekiem.
Całość jeszcze raz zagotować i trzymać na ogniu ostanie 2 minuty.
Przed podaniem wymieszać ze śmietaną i posypać posiekanym koperkiem.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa Jarzynowa
- Opublikowano: piątek, 22, marzec 2013 07:44
- Karolina Mazur
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa