Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalarepkowa

Składniki:

  • 6 szkl wywaru z warzyw
  • 8 kalarepek z liśćmi
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl śmietany
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • kilka listków cząbru

Sposób wykonania:
Kalarepki obrać ze skórki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach po czym opłukać je pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie.
Natomiast liście drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.
Następnie wywar doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niego kalarepki razem z liśćmi.
Gotować na małym ogniu do miękkości.
Wówczas dodać listki cząbru.
Na koniec zagęścić zupę mąką wymieszaną z mlekiem.
Całość jeszcze raz zagotować i trzymać na ogniu ostanie 2 minuty.
Przed podaniem wymieszać ze śmietaną i posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *