Składniki:
- 4 kalarepki
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ogórek
- 3 łyżki szczypiorku
- ½ szkl. jogurtu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki:
Składniki: 8 kalarepek 2 łyżki posiekanego koperku sok z cytryny 1 szkl kwaśnej śmietany sól biały pieprz Sposób wykonania: Umyte kalarepki obrać ze skórki i pokroić w cieniutkie plasterki. Skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą, odstawić na 20 minut. W między czasie śmietanę doprawić do smaku solą oraz pieprzem i lekko spienić trzepaczką.…
Składniki: 6 szkl wywaru z warzyw 8 kalarepek z liśćmi łyżka mąki 2 łyżki masła 1 szkl śmietany łyżka posiekanego koperku sól kilka listków cząbru Sposób wykonania: Kalarepki obrać ze skórki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach po czym opłukać je pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie. Natomiast liście drobno pokroić i…
Składniki: 6 kalarepek 6 marchewek sól cukier łyżeczka masła łyżeczka posiekanego koperku ½ szkl mleka łyżeczka mąki 2 łyżki gęstej śmietany szczypta białego pieprzu Sposób wykonania: Doprowadzić do wrzenia wodę po czym ją osolić i ocukrzyć. Wówczas dodać masło a gdy się rozpuści wrzucić pokrojone kalarepki oraz marchewkę. Gotować na małym ogniu około 15 minut,…
Składniki: ½ główki kapusty ½ kg ziemniaków 1 kalarepka 1 cebula 1 szkl zielonego groszku garść zielonej fasolki Kawałek kalafiora 1 marchewka 10 dag masła sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w plastry, kalarepkę w kostkę, kapustę posiekać a fasolkę pokroić na ukośne kawałki. Następnie cebulę posiekać a marchew zetrzeć na tarce. Dodać zielony groszek…