Składniki:
- 6 szkl wywaru z warzyw
- 8 kalarepek z liśćmi
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szkl śmietany
- łyżka posiekanego koperku
- sól
- kilka listków cząbru
Sposób wykonania:
Kalarepki obrać ze skórki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach po czym opłukać je pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie.
Natomiast liście drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.
Następnie wywar doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niego kalarepki razem z liśćmi.
Gotować na małym ogniu do miękkości.
Wówczas dodać listki cząbru.
Na koniec zagęścić zupę mąką wymieszaną z mlekiem.
Całość jeszcze raz zagotować i trzymać na ogniu ostanie 2 minuty.
Przed podaniem wymieszać ze śmietaną i posypać posiekanym koperkiem.