Składniki:
- 4 kalarepki
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ogórek
- 3 łyżki szczypiorku
- ½ szkl. jogurtu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Obrane kalarepki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jabłka również obrać i zetrzeć na tarce usuwając gniazda nasienne.
Skropić go sokiem z cytryny aby nie ściemniał.
Następnie obrany ogórek pokroić w drobną kostkę a szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Natomiast jogurt wymieszać z przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny i musztardą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Powstałym sosem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.
Liczba porcji: 6