Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior zapiekany z serem i kukurydzą

 

Składniki:

  • 4 filiżanki kalafiora podzielonego na różyczki
  • 4 łyżeczki margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2 filiżanki mleka 1%
  • 12 dag sera cheddar
  • 1 filiżanka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Sposób wykonania:
Kalafiora ugotować.
W miedzy czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć drobno posiekany czosnek, wówczas dodać mąkę, sol oraz pieprz po czym stopniowo dolewać mleko nie przerywając mieszania do zgęstnienia sosu.
Ugotowanego kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać go kukurydzą, ¾ sera oraz pietruszką.
Następnie zalać sosem i posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i zapiec.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Beatę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *