Kalafior zapieczony z parmezanem i octem balsamicznym
Kalafior zapieczony z parmezanem i octem balsamicznym4.67 out of 5 based on 108 voters.
Składniki:
- 1 duży kalafior [podzielony na różyczki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ szklanki tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Różyczki kalafiora dokładnie wypłukać, osuszyć. W misce wymieszać kalafior, oliwę, majeranek, sól i pieprz, odstawić na kilka minut. Tak przygotowane różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C. Po tym czasie ostrożnie wyjąć z piekarnika naczynie z kalafiorem, dodać ocet, wymieszać, posypać tartym parmezanem i zapiekać jeszcze około 10 minut. Tak przygotowany kalafior odstawić po wyjęciu z piekarnika na 10 minut i podawać.
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: czwartek, 17, marzec 2011 11:35
- Bartek Gnatowski
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak