Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior zapieczony z parmezanem i octem balsamicznym

Składniki:

 

  • 1 duży kalafior [podzielony na różyczki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • sól, pieprz


 

Sposób przyrządzenia:
Różyczki kalafiora dokładnie wypłukać, osuszyć. W misce wymieszać kalafior, oliwę, majeranek, sól i pieprz, odstawić na kilka minut. Tak przygotowane różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C. Po tym czasie ostrożnie wyjąć z piekarnika naczynie z kalafiorem, dodać ocet, wymieszać, posypać tartym parmezanem i zapiekać jeszcze około 10 minut. Tak przygotowany kalafior odstawić po wyjęciu z piekarnika na 10 minut i podawać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *