Kalafior po holendersku
Kalafior po holendersku4.44 out of 5 based on 294 voters.
Składniki:
- 1 kalafior (ok. 75 dag)
- 1 łyżka octu
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- 2 łyżki ziół (świeżych lub suszonych)
- mięta, bazylia itp.
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki białego wina
- sól, pieprz
- cukier
- 12 dag masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 20 dag szynki
Sposób przyrządzenia:
Kalafior oczyścić, zalać na 10 min wodą z octem, opłukać, gotować przez 20 min w posolonej wodzie. Żółtka ucierać w rondlu na małym ogniu z sokiem, ziołami, winem, musztardą, szczypta cukru, solą i pieprzem, aż powstanie krem. Szynkę pokroić w kostkę. Lodowate masło pokroić, dodać do gorącego sosu, ubijając. Wlać jogurt, przyprawić, wymieszać. Kalafior polać sosem, posypać szynką.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: wtorek, 13, czerwiec 2006 00:00
- Bahus
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak