Kaczka wielkanocna glazurowana
Składniki:
- 1 kaczka (ok.2kg)
- 2-3 łyżek miodu
- olej sezamowy
- sos sojowy
- kilkanaście gozdzików
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę dokładnie oczyścić z resztek upierzenia, wymyć. W odpowiednio dużym garnku zagotować wodę, kaczkę włożyć we wrzątek i gotować przez 5 minut. Następnie kaczkę wyjąć i dobrze osuszyć. Wewnątrz natrzeć solą i pieprzem. Przygotować bejcę. 6 łyżek sosu sojowego rozmieszać z 3 łyżkami miodu i szczyptą białego pieprzu. Za pomocą pędzla nasmarować tuszkę kaczki bejcą, szyję obwiązać sznurkiem, powiesić na haku zimnym miejscu na godzinę aby skruszała. Po tym czasie ponownie nasmarować kaczkę i wywiesić na kolejne 5 godzin w chłodnym miejscu. Tak przygotowaną kaczkę, naszpikować kilkunastoma gozdzikami, natrzeć olejem sezamowym, wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika i w temperaturze 200 stopni piec przez 1,5 godziny odwracając aby się równomiernie upiekła. Miękką kaczkę wyjąć z piekarnika, pokroić w plasterki. Udekorować zieleniną. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami i ostrą surówką.
- Szczegóły
- Kategoria: Kaczka
- Opublikowano: niedziela, 09, kwiecień 2006 00:00
- Izunia
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany