Kaczka nadziewana bakaliami
Kaczka nadziewana bakaliami4.64 out of 5 based on 122 voters.
Składniki:
- 1 nieduża kaczka
- 25 dkg suszonych moreli
- 25 dkg suszonych jabłek
- 25 dkg suszonych śliwek
- 10 dkg rodzynek
- ½ łyżeczka papryki czerwonej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Paprykę, rozmaryn, pieprz i sól mieszamy razem w miseczce. Gotową mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawiamy na około 2 godziny w chłodne miejsce. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem. Po chwili odsączamy i wypełniamy środek kaczki, dodajemy masło. Podlewamy wodą. Mięso pieczemy około 1,5 godziny ,często podlewając wytapiającym się sosem. Gotową upieczoną kaczkę dzielimy na porcje. Do każdej porcji dokładamy bakalie, polewamy wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Dekorujemy świeżymi gałązkami rozmarynu.
- Szczegóły
- Kategoria: Kaczka
- Opublikowano: środa, 10, listopad 2010 08:26
- Ala Bajda
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany