Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka nadziewana bakaliami

Składniki:

  • 1 nieduża kaczka
  • 25 dkg suszonych moreli
  • 25 dkg suszonych jabłek
  • 25 dkg suszonych śliwek
  • 10 dkg rodzynek
  • ½ łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę, rozmaryn, pieprz i sól mieszamy razem w miseczce. Gotową mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawiamy na około 2 godziny w chłodne miejsce. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem. Po chwili odsączamy i wypełniamy środek kaczki, dodajemy masło. Podlewamy wodą. Mięso pieczemy około 1,5 godziny ,często podlewając wytapiającym się sosem. Gotową upieczoną kaczkę dzielimy na porcje. Do każdej porcji dokładamy bakalie, polewamy wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Dekorujemy świeżymi gałązkami rozmarynu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *