Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka faszerowana po węgiersku

 

Składniki:

  • 1 młoda kaczka (wraz z podrobami)
  • 2 bułki mleko
  • 2 jajka
  • 4 dkg gęsiego smalcu
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Kaczkę wypatroszyć, umyć. Cebulę zrumienić na tłuszczu. Dodać drobno posiekany żołądek, wątróbkę, zieloną pietruszkę, majeranek, sól i pieprz. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przetrzeć przez sito i z dwoma jajkami dodać do masy. Dobrze wyrobić. Farszem tym nadziać kaczkę i zaszyć otwór. Kaczkę posolić i włożyć do brytfanny polać ją tłuszczem i odrobiną wody. Piec w piekarniku na złoty kolor. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *