Kabaczek nadziewany krewetkami
Kabaczek nadziewany krewetkami4.31 out of 5 based on 186 voters.
Składniki:
- 1 kabaczek
- 40 dag mrożonych krewetek
- 5 cebul
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szkl. oleju
- ½ łyżeczki chili
- łyżeczka pasty anchois
- sól
- pieprz
-
Kabaczka obrać i przekroić wzdłuż na pół po czym wydrążyć gniazda nasienne.
Następnie posiekaną cebulę, czosnek i krewetki wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem i przesmażyć.
Po ok. 5 minutach dodać chili, pastę anchois oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i powstałym farszem napełnić kabaczki.
Brytfankę posmarować resztą oleju i ułożyć w niej kabaczki, podlać ½ szkl. wody i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec ok. 1 godziny.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową.
- Szczegóły
- Kategoria: Kabaczki
- Opublikowano: poniedziałek, 29, czerwiec 2009 07:29
- Piotr
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak