Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka gotowane w marynacie

Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki suchej chińskiej herbaty
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 goździków
  • kawałek cynamonu
  • pół łyżeczki pokruszonego chili
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 12 ziarenek kolendry
  • 1-1,5 szklanki wody
  • cukier
  • sól
  • kieliszek wódki

    Sposób wykonania;
    Do wody dodać kieliszek wódki, sól, cukier, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, chili, cynamon, goździki, sos sojowy oraz chińska herbatę.
    Całość doprowadzić do wrzenia.
    Następnie jajka potłuc ale nie obierać ze skorupek po czym włożyć je do wody z przyprawami.
    Trzymać na małym ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie zestawić do ostygnięcia.
    Wówczas odcedzić jajka i obrać ze skorupki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *