Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- surowe jajo
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i koperku
- łyżka posiekanego zielonego estragonu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2-3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ugotowane ziemianki przepuścić przez maszynkę.
Następnie dodać do nich posiekany koperek, orzechy, estragon oraz śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać.
Gdy składniki się połączą wbić jeszcze surowe jajko oraz posiekane jajka ugotowane na twardo.
Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej.
Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju.