Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jaja faszerowane II

(1)
Składniki
:
8 jaj ugotowanych na twardo
50g filetów śledziowych
kilka nadziewanych oliwek
żółtko
czosnek
pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Jaja przekroić wzdłuż na pół, nie uszkadzając skorupki. Wyjąć zawartość, posiekać z filetami i oliwkami, połączyć z żółtkiem, doprawić. Napełnić skorupki , posypać bułką tartą, przycisnąć ręką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami.

(2):
Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
100g wątróbki z drobiu
1 łyżka tłuszczu do wątróbki
20g startego sera
1 łyżka ketchupu
sól i pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę pokrajać na kawałki i podsmażyć. Jaja przekroić wzdłuż na pół, nie uszkadzając skorupki. Zawartość zemleć razem z wątróbką, połączyć z serem i ketchupem. Doprawić do smaku. Napełnić skorupki, posypać bułką tartą, przycisnąć ręką i usmażyć.

(3):
Składniki:

8 jaj ugotowanych na twardo
30g suszonych grzybów
2 łyżki startego chrzanu
natka pietruszki
sól i pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Grzyby ugotować, wystudzić. Jaja przekroić wzdłuż na pół, nie uszkadzając skorupki. Zawartość zemleć z ugotowanymi grzybami, połączyć z chrzanem, zółtkiem i posiekaną natką pietruszki.
Doprawić do smaku. Napełnić skorupki, posypać bułką tartą, przycisnąć ręką i usmażyć.

Wg. "600 potraw z jaj" – Henryk Dębski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *