Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jaja faszerowane I

(1)Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
100g filetów śledziowych
kilka migdałów
łyżka śmietany
bułka tarta
pieprz , sól
tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Jaja przekroić wzdłuż, nie uszkadzając skorupki, wydrążyć.
Śledzie i jaja drobno pokroić, wymieszać z migdałami, dodać śmietanę, doprawić do smaku.
Farszem napełnić skorupki, posypać bułką tartą, przycisnąć ręką. Podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami.

(2)Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
150g pieczarek
łyżka tłuszczu
1 jajo
50g ketchupu
natka pietruszki
bułka tarta
pieprz i sól
tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Umyte pieczarki drobno pokroić i usmażyć. Jaja przekroić wzdłuż, nie uszkadzając skorupki, wydrążyć. Pokroić drobno, połączyć z pieczarkami, jajkiem, ketchupem i natką pietruszki.
Farszem napełnić skorupki, posypać bułką tartą, przycisnąć ręką. Podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami.

(3)Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
pół puszki sardynek
kilka orzechów włoskich
natka pietruszki
żółtko
bułka tarta
pieprz i sól
tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Jaja przekroić wzdłuż, nie uszkadzając skorupki, wydrążyć. Pokroić i połączyć z orzechami, natką pietruszki , żółtkiem i rozdrobnionymi sardynkami. Doprawić do smaku. Farszem napełnić skorupki, posypać bułką tartą, przycisnąć ręką. Podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami.

Wg. H Dębski „600 potraw z jaj”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *