Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagnięcina w sosie curry

Islandczycy uważają mięso jagnięce za najlepszy rodzaj mięsa. Chyba coś w tym jest…
Skład:
• 1 kg jagnięciny, pociąć na duże kawałki
• 1/2 cebuli
• 1 łyżka curry
• 1 łyzka soli
• olej lub margaryna
• 2-3 łyżki mąki, albo zagęszczacza
• szklanka ryżu
• szklanka mleka

Sposób przyrządzenia:
Włożyć mięso do dużego rondla, zalać zimną wodą. Zagotować i posolić. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sos curry. Posiekać cebulę i podsmażyć na oleju na szklisto. Dodać curry i zdjąć z ognia. Dodać ok. 500 ml wywaru z jagnięciny i wszystko zagotować. Wymieszać mleko z mąką na jednolitą pastę i wlać do sosu, mieszając aż zgęstnieje. Przesiać sos, żeby odcedzić cebulę. Jeśli trzeba dodać jeszcze soli i curry. Podawać mięso z ugotowanym ryżem, sosem curry i ugotowanymi ziemniakami.

 

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *