Obżeramy się nimi jak tylko jesteśmy na Islandii. Żeby najbardziej obrazowo wytłumaczyć co to jest, powiem tylko tyle: wygląda jak chrust, tylko jest puszysty jak oponki i smakuje też jak oponki.
• 900 g mąki
• 240 g cukru
• 60 g margaryny
• 1 łyżeczka węglanu amonu
• 1/2 łyżeczki sody
• 5 łyżeczek proszku do pieczenia
• 500 ml maślanki lub mleka
• 1 jajko
• zapach cytrynowy lub kardamon
Rozetrzeć margarynę z mąką i dodać pozostałe suche składniki. Uformować "kopczyk" jak przy robieniu makaronu i wbić na środek jajko i wlać mleko. Rozwałkować do grubości 1/2 cm. Pociąć na kawałki jak przy robieniu chrustu, czyli w romby z nacięciem w środku. Przewlec jeden róg przez dziurkę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złocistego koloru.
Jolanta Holband
2 comments for “Kleinur”