Jagnięcina w sosie curry

12010
com_content.article
(Oddano 250 głosów z średnią 4.53 z 5)
Jagnięcina w sosie curry4.53 out of 5 based on 250 voters.


Islandczycy uważają mięso jagnięce za najlepszy rodzaj mięsa. Chyba coś w tym jest...
Skład:
• 1 kg jagnięciny, pociąć na duże kawałki
• 1/2 cebuli
• 1 łyżka curry
• 1 łyzka soli
• olej lub margaryna
• 2-3 łyżki mąki, albo zagęszczacza
• szklanka ryżu
• szklanka mleka

Jagniecina Curry(1)

Sposób przyrządzenia:
Włożyć mięso do dużego rondla, zalać zimną wodą. Zagotować i posolić. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sos curry. Posiekać cebulę i podsmażyć na oleju na szklisto. Dodać curry i zdjąć z ognia. Dodać ok. 500 ml wywaru z jagnięciny i wszystko zagotować. Wymieszać mleko z mąką na jednolitą pastę i wlać do sosu, mieszając aż zgęstnieje. Przesiać sos, żeby odcedzić cebulę. Jeśli trzeba dodać jeszcze soli i curry. Podawać mięso z ugotowanym ryżem, sosem curry i ugotowanymi ziemniakami.


 

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi