Homar po Amerykańsku

255
com_content.article
(Oddano 129 głosów z średnią 4.50 z 5)
Homar po Amerykańsku4.50 out of 5 based on 129 voters.


 

Składniki:


  • 2 żywe homary każdy 750-900g
  • 85ml oliwy z oliwek
  • 50g cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżka koniaku
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 750g posiekanych pomidorów
  • 1 łyżki Taragonu
  • 85ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600ml wywaru rybnego

Homar Po Amerykansku

 

Przygotowanie:
1. Przeciąć wzdłuż homary, oderwij część z głową i podziel ogon na 4 do 5 części.
2. Oderwij szczypce i zmiażdż pancerz tak aby było łatwiej wyciągnąć mięso (np. Za pomocą dużego ciężkiego noża).
3. wlej oliwę do garna z grubym dnem, podsmaż cebule i czosnek aż zmiękną dodaj całość homara.
4. Zwiększ ogień pod garnkiem i obracaj części homara aż zaczną czerwienieć.
5. Dodaj koniak i pozwól aby alkohol odparował, dodaj pomidory i taragon, białe wino, cukier i wywar. Niech wszystko razem pogotuje się około 8 minut.
6.Wyciągnij mięso homara i trzymaj w ciepłym miejscu, resztę sosu gotuj aż zmniejszy objętość mniej więcej do połowy.
7.Kiedy sos się wygotuje wrzuć z powrotem homara aby go podgrzać i od razu podaj. Smacznego
.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi